От 1 юни пускаме свободно, без карантиниране бизнеса, семейни, дипломатически, хуманитарни

...
От 1 юни пускаме свободно, без карантиниране бизнеса, семейни, дипломатически, хуманитарни
Коментари Харесай

Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни

От 1 юни пускаме свободно, без карантиниране бизнеса, фамилни, дипломатически, филантропични и транспортни връзки с Гърция и Сърбия. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след онлайн конференция днес с президента на Сърбия Александър Вучич, министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и Румъния Лудовик Орбан. Във видеоконференцията са взели участие и министрите на външните и на вътрешните работи, на опазването на здравето, на превоза и на туризма на четирите страни.

На 1 юни четиримата министър председатели ще проведат и физическа среща във Варна, заяви още министър председателят. Все още няма ясно закрепена договореност с Румъния, стана ясно от думите на премиера.

" Румънският парламент, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме трите страни, тъй че и с тях да махнем тази 14-дневна карантина която спъва работата ", изясни Борисов.

По думите му ще има " семпли заявления " при прекосяване на границата със Сърбия. В тях ще се записват трите имена и телефон и ще се заявява, че пътуващият няма признаци, че е запознат с епидемиологичната конюнктура и че пътува на личен риск.

" Сега външните и вътрешните министри ще стартират по най-бързия метод уеднаквяването на критериите за придвижване ", посочи Борисов.

И посочи, че всички са поздравили България за най-хубаво справяне с епидемията в района. 

" Сами виждате, че сега данните са такива, че може с " обмислен " риск да създадем по този начин, че да проработят повече системи, което да подсигурява доходи както за хората, по този начин и за бюджета ", сподели той.

Борисов съобщи още, че се мисли за отварянето на заведенията за хранене от 1 юни. " Гърците към този момент имат държавно решение от 15 юни за непознати жители да ги отворят. В тези 4 страни, всички действаме почти по един и същи метод ".

Във връзка с митингите на превозвачите, Борисов сподели: " Със всички се срещаме. Тези ограничения и това, което всеки ден вършим е обвързвано и с тях ".

" Всички системи би трябвало да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди. Някои споделят " но парите щели да дойдат от Европейски Съюз ". Те не идват от там. Освен че имаме вноски към Европейски Съюз, той още няма признат бюджет и надлежно, в случай че се тегли подобен заем от Европейски Съюз, всяка една от нашите страни би трябвало реципрочно да издаде банкова гаранция. За България е над 100 милиона евро, което би трябвало да мине през Народното събрание, да го одобрят ", изясни той.

" И те (от Европейски Съюз - бел. ред.) казват: Взимайте си парите от бъдещето на стратегиите. Хубаво, но в случай че в този момент ги похарчим, какво ще върша след  2-3 години? Това са парите от идващия програмен интервал. Ние сме удовлетворени от това, което Европейски Съюз споделя, само че чакаме и нещо по-простичко. Всичко друго е игра на думи, игра на хартия. Става въпрос за нашите пари. И не на последно място - към момента чакаме над 1 милион теста. Въпреки дефицита тестваме средно европейски ", добави министър-председателят.

Борисов взе отношение и по коментара на президента Радев, изработен по-рано през днешния ден че в случай че той ръководи няма да се краде и че " откогато ни ръководи Борисов смъртността пораства, а България се стопи със 600 000. " Вярно ли е споделил по този начин? Не имам вяра, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи, тъй като в случай че си спомним тези 3-4 месеца на служебно държавно управление, когато той беше президент и министър председател и единственото, което запомнихме е желанието да се похарчат милиарди за трипените. Ние в никакъв случай не сме си разрешили подобен звук и такива връзки! ", отсече Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР